Saturday, 20 June 2015

One Step Forward

Alhamdulilah, syukur kehadrat Ilahi kerana memberiku peluang sekali lagi untuk bersama sama denganmu . Ahlan Wasahlan Ya Ramadhan. bila sampai lagi bulan puasa ni, hati sedikit terusik kerana terimbau kenangan bersama arwah abang. Insyaallah dia baik sbaik saja di sana.

okay FOCUS FOCUS FOCUS!! alhamdulilah pyzah baru selesai attend a ESRS kursus semalam dan harini. okay untuk pengetahuan semua ESRS is stand for Essential Step To Reach Success. actually ESRS is  a basic step yang perlu dihadiri oleh semua Beauty Consaltant yang baru demi meng'gah' kan lagi kaki di dunia Mary  Kay .

Me as Mary Kay Independent Beauty Consultant yang telah diiktiraf !!
Dalam kursus ni, sebenarnya sedar tak sedar banyak benda baru yang pyzah tau or maybe dah tau sebelum ni BUT bila attend kursus ni mata pyzah lagi terbuka luas tentang apa itu Mary Kay. dekat ESRS i pyzah belajar lebih detail tentang dunia sebenar Mary Kkay, apa yang dijanjikan dalam Mary Kay, pyzah jugak belajar tentang lapisan-lapisan kulit, jenis-jenis kulit, ehh banyaklah. serius sangat sangat berbaloi dengan bayaran sebegitu dapat ilmu sebegini.

fuhh lega dapat setelkan kursus ni. even kene  attend dalam bulan puasa tapi pyzah berjaya buat jugak. YESSS!! I can do it !


Me with ESSD Nafisah Omar as our mentor for our kursus

we represent from SSD Aishah Khairudin Unit 


Terima Kasih

Wednesday, 3 June 2015

Cegah sebelum parah !

I am back ! yes I’m back. 
Okay alhamdulilah hari ni rasa semangat sikit mungkin disebabkan rasa untuk berkongsi tentang rahsia kecantikan kepada semuanya. 

Gemuruh - Faizal Tahir
Semalam pyzah baru share tentang apa itu mercury dan sebagainya. So harini pyzah nak bagitau cara-cara kita nak test terhadap produk kita sendiri. jeng jeng jengggg
Read Carefully


betol, pyzah tak tipu. kita boleh test sendiri. dan pyzah ade bukti yang kawan pyzah sendiri buat. jom kita tengok.
Salah satu produk yang telah dibuktikan

Bukti bahawa produk itu bersih dan bebas mercury.

dan gambar di bawah menunjukkan contoh keratan akhbar yang menjelaskan mengenai isu ini

Ladies out there, please try this. to make sure that your skin is free from mercury. Selamat Mencuba


Terima Kasih

Tuesday, 2 June 2015

Please aware before you buy !

Assalamualaikum ...

Fuhh, such a busy week for me. Dengan nak final exam lagi few week je lagi. Assignment yang tak pernah stop, makin banyak. Otak makin tepu xtau nak karang ape lagi, nak bagi essay cun melecun biar dapat amik hati lecturer. Fuhhh.. okay stop dulu, jomlah dengar lagu .

Taylor Swift - Back To December


okay why sambil dengar lagu ni? well sebenarnya even lagu ni dah lama sangat dulu-dulu pyzah xpernah dengar. TAPI kenapa skrg terfikir nak dengar? HAHAHHA because sambil nak practice menyanyi untuk dinner fakulti nanti isnin ni. fuhh berderau la jugak . Sambil layan layan lagu sambil scroll facebook, sibuk semua cakap pasal mercury mercury. Well xramai yang tahu benda ni terutama peremuan. Nowadays perempuan nak putih cepat tanpa fikir kesan jangka panjang pon. and now allow me to share this important information for you ladies out there.

First of all, what is mercury? The answer is “merkuri adalah cairan logam perak atau disebut air raksa (Hydrargyrum ). Logam ini adalah logam yang ada secara alami,satu-satunya logam pada suhu kamar (25°C) berwujud cair. Di dalam tabel periodik merkuri (Hg) dengan nomor atom 80 dan nomor massa 200.59. Merkuri merupakan unsur transisi dalam susunan tabel periodik unsur, di mana merkuri ada pada golongan II B dan periode 6. Logam murninya keperakan,cairan, tak berbau, dan menggilap. Bila dipanaskan pada suhu 3570C akan menguap. Merkuri banyak ditemukan di alam dan tersebar dalam batu-batuan, biji tambang, tanah, air dan udara sebagai senyawa anorganik dan organik.

And why this thing dangerous ? “Pemakaian merkuri secara terus menerus itu memang awalnya menjadikan kulit mulus, namun kemudian merkuri itu termendap di bawah kulit. Setelah bertahun-tahun baru kulit kita akan rosak, akan biru kehitaman bahkan dapat menjadi punca timbulnya kanser. bahaya sangat kan ? dan juga dapat memperlambat pertumbuhan janin, mengakibatkan keguguran (Kematian janin dan Mandul), Jeragat hitam pada kulit akan memucat (seakan pudar) dan bila pemakaian dihentikan, jeragat itu akan timbul lagi & bertambah parah (melebar).” 

the texture more to melekit macam taknak berpisah gitu
ladies, jangan cepat percaya dengan janji manis sang pembekal yang menjanjikan kulit putih bersinar tetapi mendatangkan mudarat. pyzah tau which product yang terang lagi bersuluh ade mercury dan dicampur dengan bahan bahan yang lain. Basically kalau kita nak detect senang, mostly yang ade jual krim siang dan malam yang berwarna kuning dan putih itu antara yang mengandungi mercury.

Ciri Krim bermerkuri dari Tekstur dan warna
.
1. Krim yang mengandungi merkuri biasanya memiliki TEKSTUR YANG MELEKIT dan KELIHATAN BERKILAT seperti mutiara saat disapu di wajah.
Inilah ciri yang paling ketara. Yang dimaksud melekit adalah krim tersebut jika kita sentuh dengan jari, ia akan melekat dan terikut seperti tepung yang digaul dengan air. tidak seperti tekstur lotion.

Apa yang membuatkan krim bermerkuri menjadi melekit?
Secara ilmiah, merkuri adalah cairan tetapi memiliki sifat logam. Logam pula memiliki daya ikat yang kuat sehingga mampu mengikat segala ion logam yang ada disekitarnya. Itulah yang membuat krim yang mengandungi merkuri akan saling melekat karena terikat oleh ion merkuri didalamnya, sehingga menjadikannya melekit.


2. Warna Krim yang mengandungi merkuri biasanya berwarna Putih mengkilap atau jika berwarna maka diberi warna yang cerah dan pekat untuk menyamarkan kandungan yang berbahaya.
Perhatikan lagi foto krim bermerkuri diatas. Amati bagaimana warnanya? Entah apapun warna krim yang siang maupun yang malam, dari gambar diatas dapat dilihat warna yang putih. Atau warna krimnya kuning pekat. Semuanya terlihat mengkilap seperti minyak atau logam bukan? Dan yang pasti ciri dari warna tersebut semakin terbukti dengan teksturnya yang melekit dan kasar juga tidak menyatu.

3. Krim yang mengandung zat berbahaya seperti merkuri, biasanya disertakan calming cream bagi mengurangkan rasa pedih, panas, gatal dll yang disebabkan zat berbahaya tersebut. Jikapun calming cream tidak disertakan, sudah pasti anda akan merasakan sakit pedih luar biasa, gatal, panas, dll terutama jika terkena sinar matahari. Dan hampir kebanyakan calming cream.

4. Bau logam merkuri sangat tercium atau diberi pewangi yang menyengat untuk menyamarkan bau logam. Tapi tetap saja, wanginya tak menarik dan tak wajar untuk kosmetik.

5. Proses pencerahan cepat antara 3 hari sampai 1-2 minggu dan tidak muncul jerawat sama sekali
Ini yang luar biasa, krim bermerkuri hasilnya memang cepat memutihkan wajah kerana merosak lapisan kulit epidermis tanpa memberi nutrisi dan meregenerasi sel baru, sehingga kulit kita tidak lagi memiliki protein. Dan melanin yang berfungsi untuk melindungi kulit dari sinar matahari juga mati. mikro-organisme ataupun kuman oun takut nak hinggap di kulit yang tercemar merkuri. Hehee, tuh kan... kuman sahaja tak mau mati sia-sia karena merkuri... Lagipula jerawat yang keluar itu pertanda baik, artinya protein dalam kulit kita masih baiK sekaligus menjadi media untuk mengeluarkan racun dan sisa metabolisme dari tubuh. Jadi jangan bangga ya kalau jerawat tak muncul-muncul apalagi sedang memakai kosmetik bermerkuri. Untuk hasil putih tergantung kepada kandungan merkurinya, semakin tinggi makin cepat putihnya.
dlaam masa 3-5 hari boleh putih umpama artis!! WOW!!! Putih merona, tapi putih pucat, wajah cepat rosak, bonusnya nyawa kita terancam kerana tubuh dirosak secara cepat juga. Mau???

6. Pori-pori mengecil dan wajah halus mulus seperti bayi
Tunggu dulu, jangan bangga dulu dengan pori wajah yang mengecil dan halus mulus karena krim bermerkuri. Itu pertanda lapisan kulit terluar dari wajah kita menipis dan digerus logam merkuri. Jadi sepintas memang terlihat mengecil dan halus. Tapi cuba saja keluar rumah dan arahkan kulit wajah pada sinar matahari. Maka kulit akan terasa terbakar, gatal dan kemerahan. Why? Karena pelindung wajah sudah rusak, tidak ada lagi pahlawan pelindung dari sinar matahari di kulit. Padahal pada kulit yang masih normal dan sehat tidak akan terjadi reaksi seperti itu. Gebu... tapi di dalam lapisan dermis kulit membusuk siap memunculkam cancer kulit dan ginjal rosak. Itukah yang diharapkan?

Woww..., hasilnya memang begitu sempurna. Halus, putih, mulus, seperti bayi. Tapi tahukah anda krim yang dioles ke kulit wajah adalah racun?


Both of this picture, pyzah amik dari https://www.facebook.com/pages/AWAS-Prodak-Kecantikan-Yang-Berbahaya/230125973774689?fref=ts
so at the end, please BE AWARE dengan produk sekarang, gain some knowledge before you buy, think wisely, get information from various sources not only focus one one. 

Terima Kasih

Thursday, 23 April 2015

Short Vacay in Perhentian

Hello hello hello .

Wahhh harini mood ada sikit lari lah sikit. Yela kita kan manusia biasa tak pernah lari dari silap dan masalah. Because of that, we must stay strong and be matured while handle all of our problems. Selalunya bilah pyzah rasa down on something or mood susah nak datang pyzah akan tengok gambar kucing- kucing comel, video kucing kat twitter or facebook.
tengok gelagat si comel ni kekadang boleh hilang stress
 Takpon pyzah suka tengok tempat-tempat hijau. Orang cakap bila kita tengok pemandangan hijau hijau mcm tu kita akan tenang. 
takpon suka tengok bunga sakura or view dekat Japan

OH YA ! pyzah suka kawasan pantai, hahahha feeling feeling  nak buat wedding kat situ la, honeymoon situ lah. Hahhahha. So let me throwback one of my memories while my friends and I heading to Perhentian Island Terengganu. Well. Honestly this is my first time jejakkan kaki kat pulau sebenarnya. Itu pon got sponsor dari kolej because I’m one of the exco dalam kolej kediaman dulu. Da la free dapat duit poket lagi. Perghh mmg kenangan la ! okay okay get back to the story.
Bersama antara krew-krew JPK Sektor B
Secara ringkasnya, Pulau Perhentian antara pulau yang cantik setakat ni. Well kawasan yang cantik, laut biru biru hijau memang nice. Air jernih memang best.  Disebabkan pergi dengan staff semua so chalet semua disediakan lah kan, kami just bawak badan. So sorry sebab tak ingat ape namanya. But just nice la tempatnye.

Kiteorang pergi snorkeling, well that my first experience pegi snorkeling. Dapat tengok penyu BESARRR punye. And also one of unexpected pyzah dapat tengok baby shark. Haaaaa jangan memain nasib baik bapak die tak turun sekali. Dahla tak reti berenang tapi hentam jelah, bukan selalu g snorkeling kan.

Kami sempat wefie atas bot sambil nak tunggu turn turun snorkeling !

Yang paling geli masa last checkpoint snorkeling tu, pergi tempat gamat. Eiiuuuuu !! SUMPAH geli gila. Sampai pyzah decide just stay kat bot je. Sebab geli sangat. Lembik lembik warna hitam hitam coklat. Arghhh give up kene kacau je naik je bot

okay then ade lah kiteorang pergi mcm "party" tapi bukanlah party mana pon. Just this place selalu nya foreigner yang stay and bila malam adelah function dorang buat. Its just a perfect place for those yang first time datang and yg selalu pergi pantai nak mai sini pon okay. Insyallah soon next Island pulak.
One of the view of the Island


Terima Kasih

Tuesday, 21 April 2015

NO MORE bibir kering, NO MORE bibir mengelupas !

Hello hello hello guys ! we meet again ! 
ehh rasanya harini pyzah rasa macam bersemangat sikit. KAHKAHKAH . kenapa ye. Takpelah abaikan. Okay okay okay. Today’s post is about product review. Memandangkan last review pyzah ade review tentang INDULGE™ SOOTHING EYE GEL, so for today pyzah nak review tentang  SATIN LIPS® SET.

Okay sekarang ni kan cuaca kita tak menentu kan? So disebabkan cuaca kita kejap panas sangat kejap sejuk, hujan lebat then panas balik ianya memberi kesan kat kulit kita secara tak langsung. Tak semua orang tahu macam mana nak uruskan bibir or jaga bibir kita dengan betul. Kita mesti akan buat masking at least once a week. Betol kan? So sama lah jugak macam bibir kita. Tak kan muka je nak masking masking tapi bibir tak. So let’s talk about this.

SATIN LIPS® SET ni ade dua jenis. Pertamanya LIP MASK dan yang kedua LIP BALM. Lip mask berfungsi untuk membuang sel kulit mati pada bibir. Lip mask juga mengandungi manik-manik halus yang bertindak lembut dan berkesan untuk mengelupaskan sel-sel kulit mati pada permukaan yang menyebabkan bibir kelihatan kusam dan tak bermaya. Lip mask juga mengelupas dan mampu mengeluarkan sel kulit mati pada bibir dengan lembut dan berkesan.

In this picture, YES pyzah tengah pakai LIP MASK tu . 

Lip balm pula berperanan dengan memberi kelembapan kepada bibir selama lebih kurang 6 jam. See lama tau. Lip Balm mengandungi ramuan bahan-bahan istimewa, termasuklah derivatif vitamin A dan E serta Ceramide 2, untuk membantu melembapkan bibir yang kering dan kasar. Balm ini melembapkan bibir sekurang-kurangnya selama enam jam, di samping membentuk satu perlindungan limunan untuk mengekalkan lembapan bibir.

Alhamdulilah selama pyzah pakai this set bibir pyzah rasa lembut and licin je. And yes my fiancé pon tegur bibir dah cantik.

for those yang selalu mengadu bibir kering, kusam even gelap, mai pakat ramai ramai beli this SATIN LIP SET, kerana sangatlah berbaloi baloi . tak rugi pon mencuba .


Terima Kasih

Give your eyes some treatment

Assalamualaikum semua. 
Alhamdulilah setelah penat buat assignment, biarlah diri ini berehat untuk seketikanya. Okay malas nak panjang-panjang kan cerita, pyzah nak introduce one of my favorite product from Mary Kay . Okay untuk harini pyzah nak terangkan tentang ‘INDULGE™ SOOTHING EYE GEL’

Ape itu INDULGE™ SOOTHING EYE GEL? Okay this gel is adalah bertujuan untuk MENGURANGKAN, menenang, merawat dan menyegarkan kawasan bawah mata  yang kelihatan suram. Other than that, this gel also can be used untuk mengembalikan keserian kawasan mata yang suram yang juga bertindak dengan melembap dan menyegarkan kawasan bawah mata.


Kita juga kene ambil tahu or take note tentang mata kerana kulit di bahagian mata mengandungi kelenjar lemak yang sedikit dan lapisan kolagen dan elastin yang lebih nipis berbanding bahagian lain pada muka. Apabila usia meningkat, lapisan lemak di bawah dermis akan mengecut, menyebabkan kulit kelihatan lebih tipis dan cengkung di bawah mata. Oleh kerana mempunyai ciri-ciri unik kulit di bahagian bawah mata ini pastinya memerlukan perhatian yang lebih teliti dan bukan menggunakan produk sembarangan. Jangan risau, gel ini berkesan dan sesuai digunakan kepada sesiapa yang mempunyai masalah  bengkak di bawah mata atau kusam di bahagian bawah mata. Lelaki mahupun perempuan sesuai menggunakan gel ini dengan selamat.

yes taraaaa, ini lah Indulge Soothing Eye Gel

Oh ya lupa pulak, maaf ya J oleh kerana kawasan mata adalah kawasan yang sensitive dan perlu penjagaan yang khusus, gel ini dicipta dengan rumusan ekstrak tumbuh-tumbuhan yang berkesan mengembalikan tona kulit, menganjalkan dan mengurangkan penampilan bengkak di bawah mata. 

Apa ingredients die? Off course dari bahan bahan semulajadi seperti Ekstrak teh hijau (Camellia sinensis) yang bertindak sebagai Antioksidan, di mana bahan ini, yang juga dikenali sebagai pemusnah radikal bebas, berkesan melindungi kulit daripada kesan-kesan negatif akibat radikal bebas dari persekitaran. Selain itu, ia juga bertindak sebagai  Agen Penyegar yang terkenal dengan ciri-ciri yang menenang dan menyegarkan kulit. Selain itu, di dalam gel ini juga mempunyai Ekstrak timun (Cucumis sativus) dan Ekstrak bunga ros (Rosa canina) di mana ia bertindak sebagai Perapi yang memperbaiki penampilan kulit (contohnya kulit kelihatan lebih lembut, lebih licin).

Cara memakai nya sangat lah mudah adik adik kakak kakak abang abang. Just calit sedikit gel dan sapu di kawasan bawah mata. Seelok-eloknya pakai sebelum nak tidue. Lepas dah pakai mata akan rasa sejuk dan ianya boleh menangkan kita sebelum kita tidur.

gel ni sangat jimat . SERIOUSLY !
Jadi pada anda-anda semua, janganlah terlalu mengambil tentang bahagian lain hingga lupa mata juga antara bahagian wajah yang penting dan antara daya penarik seseorang. tak rugi jika mencuba. Cuba jangan tak cuba . kihkihkih ~

Terima Kasih

Berubahlah Kepada kulit yang sihat

Hai hai hai.. Assalamualaikum semua . agak lama tidak update, maklumlah busy dengan assignment semua . Alhamdulilah harini pyzah terdetik untuk update tentang mineral. Mineral apa?? so for today pyzah nak share tentang mineral makeup, mineral product .

from Wikipedia

Mineral cosmetics are forms of make-up that are composed of compressed minerals.[1] Most of these products are pure mineral, and do not contain any oil or wax additives.[2]Some kinds of minerals can have beneficial health results for the skin, combining health effects with cosmetic results.[1] The claim that applying minerals directly to the skin in the form of cosmetics has health benefits, however, has inspired some scientific controversy.[3] Historically some mineral additives have proven to be poisonous to the skin, such aslead.[4] However the kinds of minerals used in modern products are not harmful to the skin.[1]


secara jujurnya, memang ada banyak sangat cosmetic di luar sana..macam2 brand..yang mahal..yang murah..tapi tak ramai yang sedar bahayanya Cosmetic yang banyak bahan kimia..selalunya pengeluar akan keluarkan Cosmetic yang mostly buatkan makeup tahan lama..make our skin look flawless.kita pun teruja kan? sebab ape? sebab kita tengok result model bila pakai. tapi adakah kita sedar yang these people ada mencampur adukkan bahan kimia di dalam Makeup? true tak banyak, tak rosakkan kulit pun, but untuk long term? ade tak kita semua terfikir?

pyzah sendiri tengok banyak video kakai makeup ni yang dah banyak bertukar dari Makeup biasa ke Mineral Makeup. sebab semua dah sedar kepentingannya mineral dalam kehidupan seharia kita. semua nak kulit yang sihat. and alhamdulilah pyzah dah sedar and now pyzah pun dah bertukar ke Mineral Makeup! yes! boleh je flawless..and boleh je tahan lama. AND  dah tak risau bila remove makeup akan keluar jerawat.YESSS !! so think about it, and remember guys before want to buy anything, you must have a KNOWLEDGE supaya anda-anda semua dapat berfikir dan membuat pilihan yang bijak





Terima Kasih

Saturday, 7 March 2015

Detox your body !

Hi guys ! Assalamualaikum 

actually, this is my try untuk berjinak-jinak dalam dunia blog ni. malas nak cerita tentang masa lampau jadi berpandukan dengan nawaitu yang betol... Ayuhla kita !

okay for my first post, i would like to share about the hot topic (ermm rasanya semua dah tahu tapi tetap nak share. hihiks !) which is DETOX WATER .


google.image

Okay lah, detox water atau dengan nama omputihnya , infused water adalah sejenis campuran air putih dengan buah buahan. Walaupun kita semua tahu yang air kosong sangat penting dalam kehidupan seharian tapi ramai yang amik endak tak endah ! ishh ishh ishhhh. mungkin sebab air kosong ni takde rasa so ramai yang take it easy tentang kepentingan air kosong ni. SO ! dengan adanya detox water ni, sedikit sebanyak dapat menggantikan kepentingan air kosong tersebut .

cara nak buat sangat mudah . HOW? anda hanya perlu potong buah-buahan yang ada di dalam freeze or any fruit that you like, than campurkan dalam botol air dan biarkannya semalaman. the next morning, minumlah air ni.

seeloknya minumlah sesudah bangun pagi tanpa gosok gigi dahulu, lepas dah minum than barulah cuci muka dan sebagainya. the truth is, air ni memang akan masam tapi bukan kah bila kita nak sihat, cantik dan sebagainya kita perlu rasa "kesakitan" tu . have fun guys ! :)
Terima Kasih

© PyzahKecik | Design By MaiGraphikDesign