Thursday, 23 April 2015

Short Vacay in Perhentian

Hello hello hello .

Wahhh harini mood ada sikit lari lah sikit. Yela kita kan manusia biasa tak pernah lari dari silap dan masalah. Because of that, we must stay strong and be matured while handle all of our problems. Selalunya bilah pyzah rasa down on something or mood susah nak datang pyzah akan tengok gambar kucing- kucing comel, video kucing kat twitter or facebook.
tengok gelagat si comel ni kekadang boleh hilang stress
 Takpon pyzah suka tengok tempat-tempat hijau. Orang cakap bila kita tengok pemandangan hijau hijau mcm tu kita akan tenang. 
takpon suka tengok bunga sakura or view dekat Japan

OH YA ! pyzah suka kawasan pantai, hahahha feeling feeling  nak buat wedding kat situ la, honeymoon situ lah. Hahhahha. So let me throwback one of my memories while my friends and I heading to Perhentian Island Terengganu. Well. Honestly this is my first time jejakkan kaki kat pulau sebenarnya. Itu pon got sponsor dari kolej because I’m one of the exco dalam kolej kediaman dulu. Da la free dapat duit poket lagi. Perghh mmg kenangan la ! okay okay get back to the story.
Bersama antara krew-krew JPK Sektor B
Secara ringkasnya, Pulau Perhentian antara pulau yang cantik setakat ni. Well kawasan yang cantik, laut biru biru hijau memang nice. Air jernih memang best.  Disebabkan pergi dengan staff semua so chalet semua disediakan lah kan, kami just bawak badan. So sorry sebab tak ingat ape namanya. But just nice la tempatnye.

Kiteorang pergi snorkeling, well that my first experience pegi snorkeling. Dapat tengok penyu BESARRR punye. And also one of unexpected pyzah dapat tengok baby shark. Haaaaa jangan memain nasib baik bapak die tak turun sekali. Dahla tak reti berenang tapi hentam jelah, bukan selalu g snorkeling kan.

Kami sempat wefie atas bot sambil nak tunggu turn turun snorkeling !

Yang paling geli masa last checkpoint snorkeling tu, pergi tempat gamat. Eiiuuuuu !! SUMPAH geli gila. Sampai pyzah decide just stay kat bot je. Sebab geli sangat. Lembik lembik warna hitam hitam coklat. Arghhh give up kene kacau je naik je bot

okay then ade lah kiteorang pergi mcm "party" tapi bukanlah party mana pon. Just this place selalu nya foreigner yang stay and bila malam adelah function dorang buat. Its just a perfect place for those yang first time datang and yg selalu pergi pantai nak mai sini pon okay. Insyallah soon next Island pulak.
One of the view of the Island


Terima Kasih

Tuesday, 21 April 2015

NO MORE bibir kering, NO MORE bibir mengelupas !

Hello hello hello guys ! we meet again ! 
ehh rasanya harini pyzah rasa macam bersemangat sikit. KAHKAHKAH . kenapa ye. Takpelah abaikan. Okay okay okay. Today’s post is about product review. Memandangkan last review pyzah ade review tentang INDULGE™ SOOTHING EYE GEL, so for today pyzah nak review tentang  SATIN LIPS® SET.

Okay sekarang ni kan cuaca kita tak menentu kan? So disebabkan cuaca kita kejap panas sangat kejap sejuk, hujan lebat then panas balik ianya memberi kesan kat kulit kita secara tak langsung. Tak semua orang tahu macam mana nak uruskan bibir or jaga bibir kita dengan betul. Kita mesti akan buat masking at least once a week. Betol kan? So sama lah jugak macam bibir kita. Tak kan muka je nak masking masking tapi bibir tak. So let’s talk about this.

SATIN LIPS® SET ni ade dua jenis. Pertamanya LIP MASK dan yang kedua LIP BALM. Lip mask berfungsi untuk membuang sel kulit mati pada bibir. Lip mask juga mengandungi manik-manik halus yang bertindak lembut dan berkesan untuk mengelupaskan sel-sel kulit mati pada permukaan yang menyebabkan bibir kelihatan kusam dan tak bermaya. Lip mask juga mengelupas dan mampu mengeluarkan sel kulit mati pada bibir dengan lembut dan berkesan.

In this picture, YES pyzah tengah pakai LIP MASK tu . 

Lip balm pula berperanan dengan memberi kelembapan kepada bibir selama lebih kurang 6 jam. See lama tau. Lip Balm mengandungi ramuan bahan-bahan istimewa, termasuklah derivatif vitamin A dan E serta Ceramide 2, untuk membantu melembapkan bibir yang kering dan kasar. Balm ini melembapkan bibir sekurang-kurangnya selama enam jam, di samping membentuk satu perlindungan limunan untuk mengekalkan lembapan bibir.

Alhamdulilah selama pyzah pakai this set bibir pyzah rasa lembut and licin je. And yes my fiancé pon tegur bibir dah cantik.

for those yang selalu mengadu bibir kering, kusam even gelap, mai pakat ramai ramai beli this SATIN LIP SET, kerana sangatlah berbaloi baloi . tak rugi pon mencuba .


Terima Kasih

Give your eyes some treatment

Assalamualaikum semua. 
Alhamdulilah setelah penat buat assignment, biarlah diri ini berehat untuk seketikanya. Okay malas nak panjang-panjang kan cerita, pyzah nak introduce one of my favorite product from Mary Kay . Okay untuk harini pyzah nak terangkan tentang ‘INDULGE™ SOOTHING EYE GEL’

Ape itu INDULGE™ SOOTHING EYE GEL? Okay this gel is adalah bertujuan untuk MENGURANGKAN, menenang, merawat dan menyegarkan kawasan bawah mata  yang kelihatan suram. Other than that, this gel also can be used untuk mengembalikan keserian kawasan mata yang suram yang juga bertindak dengan melembap dan menyegarkan kawasan bawah mata.


Kita juga kene ambil tahu or take note tentang mata kerana kulit di bahagian mata mengandungi kelenjar lemak yang sedikit dan lapisan kolagen dan elastin yang lebih nipis berbanding bahagian lain pada muka. Apabila usia meningkat, lapisan lemak di bawah dermis akan mengecut, menyebabkan kulit kelihatan lebih tipis dan cengkung di bawah mata. Oleh kerana mempunyai ciri-ciri unik kulit di bahagian bawah mata ini pastinya memerlukan perhatian yang lebih teliti dan bukan menggunakan produk sembarangan. Jangan risau, gel ini berkesan dan sesuai digunakan kepada sesiapa yang mempunyai masalah  bengkak di bawah mata atau kusam di bahagian bawah mata. Lelaki mahupun perempuan sesuai menggunakan gel ini dengan selamat.

yes taraaaa, ini lah Indulge Soothing Eye Gel

Oh ya lupa pulak, maaf ya J oleh kerana kawasan mata adalah kawasan yang sensitive dan perlu penjagaan yang khusus, gel ini dicipta dengan rumusan ekstrak tumbuh-tumbuhan yang berkesan mengembalikan tona kulit, menganjalkan dan mengurangkan penampilan bengkak di bawah mata. 

Apa ingredients die? Off course dari bahan bahan semulajadi seperti Ekstrak teh hijau (Camellia sinensis) yang bertindak sebagai Antioksidan, di mana bahan ini, yang juga dikenali sebagai pemusnah radikal bebas, berkesan melindungi kulit daripada kesan-kesan negatif akibat radikal bebas dari persekitaran. Selain itu, ia juga bertindak sebagai  Agen Penyegar yang terkenal dengan ciri-ciri yang menenang dan menyegarkan kulit. Selain itu, di dalam gel ini juga mempunyai Ekstrak timun (Cucumis sativus) dan Ekstrak bunga ros (Rosa canina) di mana ia bertindak sebagai Perapi yang memperbaiki penampilan kulit (contohnya kulit kelihatan lebih lembut, lebih licin).

Cara memakai nya sangat lah mudah adik adik kakak kakak abang abang. Just calit sedikit gel dan sapu di kawasan bawah mata. Seelok-eloknya pakai sebelum nak tidue. Lepas dah pakai mata akan rasa sejuk dan ianya boleh menangkan kita sebelum kita tidur.

gel ni sangat jimat . SERIOUSLY !
Jadi pada anda-anda semua, janganlah terlalu mengambil tentang bahagian lain hingga lupa mata juga antara bahagian wajah yang penting dan antara daya penarik seseorang. tak rugi jika mencuba. Cuba jangan tak cuba . kihkihkih ~

Terima Kasih

Berubahlah Kepada kulit yang sihat

Hai hai hai.. Assalamualaikum semua . agak lama tidak update, maklumlah busy dengan assignment semua . Alhamdulilah harini pyzah terdetik untuk update tentang mineral. Mineral apa?? so for today pyzah nak share tentang mineral makeup, mineral product .

from Wikipedia

Mineral cosmetics are forms of make-up that are composed of compressed minerals.[1] Most of these products are pure mineral, and do not contain any oil or wax additives.[2]Some kinds of minerals can have beneficial health results for the skin, combining health effects with cosmetic results.[1] The claim that applying minerals directly to the skin in the form of cosmetics has health benefits, however, has inspired some scientific controversy.[3] Historically some mineral additives have proven to be poisonous to the skin, such aslead.[4] However the kinds of minerals used in modern products are not harmful to the skin.[1]


secara jujurnya, memang ada banyak sangat cosmetic di luar sana..macam2 brand..yang mahal..yang murah..tapi tak ramai yang sedar bahayanya Cosmetic yang banyak bahan kimia..selalunya pengeluar akan keluarkan Cosmetic yang mostly buatkan makeup tahan lama..make our skin look flawless.kita pun teruja kan? sebab ape? sebab kita tengok result model bila pakai. tapi adakah kita sedar yang these people ada mencampur adukkan bahan kimia di dalam Makeup? true tak banyak, tak rosakkan kulit pun, but untuk long term? ade tak kita semua terfikir?

pyzah sendiri tengok banyak video kakai makeup ni yang dah banyak bertukar dari Makeup biasa ke Mineral Makeup. sebab semua dah sedar kepentingannya mineral dalam kehidupan seharia kita. semua nak kulit yang sihat. and alhamdulilah pyzah dah sedar and now pyzah pun dah bertukar ke Mineral Makeup! yes! boleh je flawless..and boleh je tahan lama. AND  dah tak risau bila remove makeup akan keluar jerawat.YESSS !! so think about it, and remember guys before want to buy anything, you must have a KNOWLEDGE supaya anda-anda semua dapat berfikir dan membuat pilihan yang bijak





Terima Kasih

© PyzahKecik | Design By MaiGraphikDesign